Av alla sexköpare som lagförts i Uppsala sedan 2015 har två av tre begått brottet på ett hotell. Foto: Pontus Stark/SVT

Två av tre sexköpare åker fast på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Tre hotell sticker ut i SVT:s kartläggning av sexhandeln i Uppsala. Sammanlagt har nästan hälften av alla dömda sexköpare senaste fem åren begått brotten i hotellens lokaler.

– Vi vill verkligen inte förknippas med det här, säger en anställd vid det värst drabbade hotellet.

Av alla män som de senaste fem åren dömts för sexköp i Uppsala begick två av tre brottet på ett hotell eller vandrarhem. Tre hotell är har tillsammans stått värd för 70 sexköp, vilket utgör 45 procent av alla domar.

Hotellet som förekommer mest i SVT:s kartläggning vill inte uttala sig mer än att man ”arbetar hårt mot problemet” och att hotellet sedan i maj inte haft några sexköp, då en 24-åring åkte fast under en polisinsats.

En anställd berättar att man då började neka gäster som man misstänker säljer sex.

– Vi ber dem även sprida ryktet att de inte är välkomna. Det är klart att vi kan bli anmälda för diskriminering eftersom vi saknar bevis och bara kan gå på magkänsla, men det får vi ta, säger en anställd.

Privathyrning ökar

De två andra hotellen vill inte alls prata med SVT.

Från polisens sida är man nöjd över samarbetet med hotellen. Överrepresentationen kan förklaras med att hotellen är bra på att kontakta polisen vid misstanke, vilket leder till att fler gripanden sker i dessa verksamheter.

– Vi ser dock att det börjar öka att man hyr lägenheter privat för att använda i sexuell exploatering, säger polisen Annika Svensson.

I klippet ovan berättar Lotta Forsgren, hotellchef på Grand Hotell Hörnan – som inte förekommer bland domarna – om vikten att arbeta aktivt mot prostitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.