Arkivbild. Getter har dödats av lodjur i Heby och Järlåsatrakten. Foto: TT

Två lodjursangrepp på tre dagar – djurägare varnas

Publicerad

Två getter har dödats av lodjur. Det ena utanför Järlåsa, och det andra söder om Heby. Därför varnas nu djurägare inför nya lodjursangrepp.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.

– När det har skett ett sånt här angrepp håller sig djuret ofta kvar i området de närmaste veckorna. Dels för att komma tillbaka och äta mer på djuret som man dödat, men även för att hitta mer mat, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

I söndags besiktade länsstyrelsens vilthandläggare en get som dödats väster om Järlåsa, ett angrepp som kan ha skett dagen innan. Och igår kväll fick man åka ut och titta på ytterligare en dödad get, denna gång söder om Heby. I båda fallen konstaterade man att det handlar om lodjur, och därför har man gått ut och varnat djurägare i området för nya angrepp den närmaste tiden.

– Djurägare kan ha extra tillsyn om det behövs, eller ta in djuren på natten om de känner att det behövs.

Två angrepp på kort tid i den västra delen av länet, kan det handla om samma djur?

– Det är inte jättesannolikt att det är samma djur. Men de kan gå ganska långt den här tid på året, det är parningstid så de springer ganska mycket. Det brukar vara flest angrepp den här tiden på året, under senvintern efter nyår och framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer