Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulrika berätta mer om sina erfarenheter av psykiatriakuten i klippet. Foto: Christoffer Urborn

Ulrika skickades hem från psykiatriakuten – försökte ta livet av sig

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan idag rapportera att en polis slagit larm om stora problem på psykiatriakuten i Uppsala, där patienter skrivits ut och gått direkt till tågspåret. Ulrika, 47, har flera gånger försökt ta livet av sig kort efter att ha skickats hem från akutmottagningen.

– Jag vet inte hur jag ska må för att få den hjälpen jag behöver, säger hon.

Ulrika har sökt hjälp på akutmottagningen för vuxenpsykiatri vid Akademiska sjukhuset minst sex gånger det senaste året. Hon har flera gånger bett om att få bli inlagd, men upplever inte att hon fått ordentlig hjälp.

– Det har hänt mig flera gånger att jag skickas hem trots att jag sagt att jag kommer försöka ta livet av mig igen, berättar Ulrika.

Läkaren: ”Fullt”

Utdrag ur hennes patientjournal, som SVT tagit del av, intygar detta. Vid ett besök i november 2021 skriver läkare bland annat att Ulrika bedöms vara i behov av inneliggande vård, men att ”det nu är fullt på avdelningen”. Hon får istället ligga på den psykiatriska akutvårdsavdelningen, där hon själv anser att vården inte fungerar bra.

Vid andra besök bedömer läkare att det inte finns någon förhöjd suicidrisk, trots att Ulrika själv uttalat att hon vill ta livet av sig.

Men bör man inte lita på att läkarna har kompetens att göra rätt bedömningar?

– Jo, man tycker ju det, men... nej, jag litar inte på många av dem.

Svåra bedömningar

Sofia Christopoulou, sektionschef för akut psykiatri, kan inte kommentera det enskilda fallet men menar att alla som bedöms vara i behov av inläggning får en plats.

– Det är alltid svårt att göra en suicidriskbedömning, men vi får inte glömma att det är kvalificerad personal och läkare som gör bedömningen.

Hör mer av Ulrikas berättelse och sektionschefens svar i klippet.

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06—24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13—22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21—06.

Spes — Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19—22. Webb: http://spes.se/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer