Unik batteriutbildning startar – ska möta behovet av arbetskraft inom industrin

Publicerad

När bensin och diesel i bilar, båtar och flygplan ska ersättas av batterier skriker industriföretagen efter välutbildade experter. I det läget blir Uppsala universitet först ut i Sverige med ett masterprogram i avancerad batteriteknik.

Höstterminen 2022 startar det nya masterprogrammet, som har 30 platser och är fyra terminer långt.

– Den här typen av utbildning finns inte på andra lärosäten i Sverige. Och den är ganska svår att hitta i Europa överhuvudtaget. Det här blir sannerligen en fjäder i hatten för Uppsala universitet, säger Daniel Brandell, professor vid Institutionen för kemi.

Man kan starta utbildningen tack vare den batteriforskning som under lång tid bedrivits i Ångströmlaboratoriet. Antalet platser i början blir blygsamt men kan växa till hundra på några års sikt.

– Där går vår gräns för hur mycket plats vi har i labben. Men egentligen behöver det utbildas tusentals personer per år för att motsvara behoven, säger Daniel Brandell.

”Otroligt glada”

Omställningen – från fossila bränslen till el – ligger bakom.

Företaget Northvolt bygger en stor anläggning för tillverkning av batterier och flera andra företag planerar egna fabriker. Nästa led som också kräver experter är när batterierna ska integreras och fungera i till exempel bilar och lastbilar.

– Vi är otroligt glada över att Uppsala universitet är först ut, men vi hoppas att fler universitet snabbt följer efter. Det är inte bara vi som har en brist på kompetens, det är en brist många kommer att ha framöver, säger Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på Northvolt, till tidningen Ny Teknik.

I klippet: Professor Daneil Brandell om arbetsmarknaden för batteriexperter

Det lär man sig på nya masterprogrammet

Studenterna ska bland annat:

      • få en grundläggande förståelse för huvudprinciperna bakom energilagring och uppladdningsbara batterier

  • blanda teori och forskning inom kemi, materialvetenskap och teknik med praktiska färdigheter i produktion, tillämpning och återvinning av batterier
  • fördjupa sig i avancerad diagnostik och modellering för att förstå hur batteriers sammansättning och konstruktion påverkar deras prestanda
  • bygga ett nätverk av potentiella framtida arbetsgivare, både inom akademin och näringslivet

Programmet leder till en teknologie masterexamen (Master of Science, 120 credits) med batteriteknik som huvudområde.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.