SVT Nyheter Uppsala ställde några av universitets egna frågor till Kay Svensson, som höll sig fri från de mallade svaren. Foto: SVT

Universitetet sjösatte krishanteringsplan

Publicerad

Kevin Liu har granskats av svenska medier efter hans medverkan vid det uppmärksammande mötet i Stockholm, där han ska ha försökt tysta den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter. Uppsala universitet har rustat för medietryck.

”Hej, bifogat ett utkast på kommunikation kring eventuella mediefrågor som kan dyka upp i kölvattnet av det aktuella Kinaintresset. För att ha lite i beredskap.”

Så står det i ett utskick från Uppsala universitets informationsavdelning till bland andra universitetsrektor Eva Åkesson.

I brevet finns en bakgrund till vilka kontakter affärsmannen Kevin Liu har haft med olika avdelningar inom Uppsala universitet. Här står vilka redaktioner som rapporterat och vilka handlingar som begärts ut.

Färdigförberedda budskap

I informationen till Eva Åkesson med flera så står också om ”förslag till budskap”. Universitets informationsavdelning tar upp att det är viktigt att föra fram ”en positiv sida av samarbeten”.

Här står att Kina har några av världens främsta universitet och att det är självklart att ”vi ska samarbeta på ett klokt och ansvarsfullt sätt med Kina”.

”Detta är nya uppgifter för oss”

Många journalistfrågor är skrivna i förväg, och det finns en särskilt avsnitt ”om något försvårande kommer upp”: Extra obekväma frågor, som kan vara graverande för universitetet på olika sätt, och kanske svåra att ha ett direkt svar på inleds alla med: ”Detta är nya uppgifter för oss”.

Kay Svensson är biträdande universitetsdirektör med ansvar för internationella frågor – också den person som universitet menar är bäst lämpat att svara på frågorna kring Kevin Liu och dennes kontakter med universitetet.

Ni har förberett er väl på frågor om Kevin Liu – hur kommer det sig?

-  Det är rutin när det kommer upp sådant här. De första frågorna vi vi ställde oss var: Vad är det som har skett? Vad är det vi har gjort? Det är en ganska naturlig reaktion på en myndighet. Har vi något märkligt i det här, ur något perspektiv?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.