På Kevin Lius bolag MiniSV i Nanjing i Kina finns en bild av Fredrik Reinfeldt som är konsult i bolaget NGT. Reinfeldt förnekar att han varit i Nanjing och säger att han aldrig har träffat Kevin Liu och att han inte känner till Lius företag. Foto: MiniSV:s hemsida

Kinesiske affärsmannen vill köpa svensk medicinsk högteknologi

Uppdaterad
Publicerad

Kevin Liu, den kinesiske affärsman som var involverad i förhandlingar om frigivning av den svenske förläggaren Gui Minhai, förhandlar nu med ett svenskt högteknologiskt företag. Den svenske entreprenören Thorleif Lavold blev inbjuden till Lius flotta kontor i Kina och möttes av en bild på Fredrik Reinfeldt och av reklam för Karolinska institutet och KTH.

Thorleif Lavold har utvecklat en kosmetisk produkt som han anser kunna bli en världssuccé. Produkten ska vara verksam mot resistenta bakterier, vilket är ett växande globalt hälsoproblem. Han har patent i USA, men har inte fått produkten godkänd för lansering inom EU.

Lavold arbetar ihop med forskaren Roman Zubarev vid Karolinska institutet och de har båda träffat den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och hans partner John Meewella.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Träffades i Stockholm

Den senaste gången de träffades var vid en middag, vid samma tillfälle som den omtalade konferensen på hotell Sheraton i januari, då frågan om frigivning av den svenske fängslade förläggaren Gui Minhai diskuterades med Minhais dotter Angela. Hon har berättat hur hon känt sig hotad och pressad under mötet.

Kritik från UD

Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt har fått kritik av UD för att ha bjudit in till mötet om Gui Minhai, utan att ha informerat dem som arbetat med fallet på utrikesdepartementet. Hon är nu föremål för en förundersökning, misstänkt för att ha agerat egenmäktigt vid förhandlingar med främmande makt.

Besökte Kina

Thorleif Lavold besökte Kina tillsammans med en svensk näringslivsdelegation i november 2018.

Thorleif Lavold för samtal med Kevin Liu om finansiering av en produkt som han vill lansera i Kina. Foto: Privat

– Jag fick en chans att göra en pitch på ett av mina tre lifesciencebolag hos Kevin Lius företag MiniSV i Nanjing. Jag vill ha finansiering och de var mycket intresserade, säger Thorleif Lavold till SVT Nyheter.

– Det första jag såg i Lius flotta kontor var porträtt av Fredrik Reinfeldt och svenska rektorer från Karolinska och KTH, berättar han.

– De sa att Reinfeldt har ett avtal med Kevin Lius bolag och även med före detta rektorer från Karolinska och med en investmentfirma, hävdar Lavold.

Unga anställda

Han fick fina broschyrer och ett gott intryck av företaget sedan han fått träffa ett trettiotal anställda, alla unga och engelsktalande. Ett av rummen var döpt till ”Nyckelharpa”, något som Kevin Liu visat intresse för vid besöket i Sverige.

– De är båda välutbildade inom business och har goda kunskaper om den avancerade teknologi som jag sysslar med. De har samarbetsavtal med Karolinska och universiteten i Uppsala och i Finland, vars jurister säkert granskat företaget, säger Thorleif Lavold.

Inget samarbete

Men SVT Nyheters granskning visar att det inte finns något samarbete mellan Kevin Lius bolag och Karolinska institutet eller med Uppsala universitet. Att Kevin Liu är professor vid universitetet IPMI i Jakarta i Indonesien tillbakavisas av lärosätet.

Forskning om Alzheimer

Lavolds verksamhetsområde handlar om analys av proteiners funktion i människokroppen med hjälp av de senaste tekniska instrumenten. Det gäller forskning inom sjukdomar som alzheimer och cancer, där KI-professorn Roman Zubarev är ledande i världen, enligt Lavold.

– Jag tycker att det är bra med ett större kommersiellt samarbete mellan akademin och industrin. Det skapar jobb även åt forskarstudenter, säger Roman Zubarev till SVT Nyheter. Vid det möte han haft med Kevin Liu och John Meewella ringde inga varningsklockor.

Professor Roman Zubarev på Karolinska institutet har haft samtal om ett framtida samarbete med Kevin Liu och hans affärspartner John Meewella, t höger på bilden. Foto: Twitter

– Vi var mycket smickrade av deras intresse för våra tekniska lösningar och de vill ha ett samarbete, ett joint venture. Vi har kämpat i Sverige men har inte kommit någon vart här, berättar Thorleif Lavold.

Efter en första förhandlingsrunda med Kevin Liu och John Meewela blev Thorleif Lavold och Roman Zubarev bjudna på middag på en känd Stockholmskrog. Den svenska ambassadören deltog inte i middagen.

– Vi hade ingen aning om samtalen om Gui Minhai, men jag tror att de ville bidra till hans frigivning. Kevin verkar ha goda politiska kontakter på hög nivå. Ambassadören ville säkert väl. Det blev en höna av en fjäder, anser Thorleif Lavold.

Inbjudna till Kina

Thorleif Lavold och forskaren Roman Zubarev är nu inbjudna till Kevin Liu och John Meewela i Kina för att diskutera en affärsuppgörelse.

– Jag tror inte att vi blir lurade. Vi vill lyssna på vad de har att säga. Vi vill alla göra något gott för mänskligheten, anser de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet