Fredrik Reinfeldt förnekar samröre med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu. Det gör även KTH som säger att en bild som används av ett av Lius företag inte är sanktionerad av dem. Foto: Myr Hamrin-Peter/TT,

Reinfeldt och KTH förnekar samröre med kinesiske affärsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt förnekar samröre med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu, trots att han används i Lius marknadsföring. SVT Nyheter kan nu visa att även Kungliga tekniska högskolan utnyttjas som reklam i Lius bolag trots att detta inte sanktionerats av KTH.

På en reklamvägg i Kevin Lius företag MiniSV i Nanjing i Kina finns en bild på Fredrik Reinfeldt och på den kände före detta rektorn vid Karolinska institutet, Hans Wigzell.

Wigzell avgick som rektor för KI 2003 och SVT Nyheters granskning visar att Karolinska institutet inte har något avtal med Kevin Liu.

Målet mot Anna Lindstedt

Liu använder sig av en professorstitel vid ett universitet, IPMI på Jakarta i Indonesien. Där har man dock aldrig hört talas om honom och tillbakavisar uppgifterna om hans titel.

På Kevin Lius bolag MiniSV i Nanjing i Kina finns en bild av Fredrik Reinfeldt som är konsult i bolaget NGT. Reinfeldt förnekar att han varit i Nanjing och säger att han aldrig har träffat Kevin Liu och att han inte känner till Lius företag. Foto: MiniSV:s hemsida

Reinfeldt arbetar som konsult åt ett investmentföretag som heter NGT, som har en koppling till en av Kevin Lius svenska affärskontakter.

Fredrik Reinfeldt har aldrig varit i Nanjing och känner inte till bolaget MiniSV, låter han hälsa via sin assistent. Reinfeldt har aldrig träffat Kevin Liu och rådger NGT i helt andra affärsfrågor, heter det i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter. Reinfeldt har inte varit inblandad i frågan om den fängslade förläggaren Gui Minhai och avböjer att kommentera ytterligare.

KTH exponeras

Ett stort antal bilder på MiniSV:s hemsida visar hur olika personer besöker kontoret i Nanjing. På en av bilderna visar Kevin Liu en informationsvägg där KTH i Stockholm exponeras.

Enligt KTH är bilden inte sanktionerad av dem. Dessutom är inte logotypen korrekt.

– Vi har undersökt saken och har inga avtal med bolaget. Däremot har KTH ett studentutbyte med två universitet i Nanjing, säger Stefan Östlund, ansvarig för globala relationer vid KTH.

Trots att Kevin Liu olovligen utnyttjar KTH:s varumärke anser högskolans före detta rektor Ramon Wyss att den kinesiske affärsmannen är en tillgång.

– Kevin Liu och hans affärspartner John Meewella är båda framgångsrika entreprenörer med ett stort kontaktnät. De arbetar på ett för Kina typiskt sätt. De startar nya företag och agerar med snabba beslut, säger Ramon Wyss, före detta vice rektor vid KTH.

– Liu och Meewella försökte hjälpa till med att lösa frågan om Gui Minhai för att förbättra relationerna mellan länderna, vilket är viktigt för deras möjligheter att göra affärer, hävdar han.

På bilden på Kevin Lius företags hemsida firas ett stadsplaneringsprojekt i Kina där KTH:s före detta vice rektor Ramon Wyss (andra från vänster) deltagit. Foto: MiniSV:s hemsida

Ramon Wyss är aktiv i ett av Lius bolag, SAACS, där han presenteras som vice rektor för KTH, vilket inte stämmer. Wyss lämnade den posten 2016. Efter förfrågningar från SVT Nyheter om företagets verksamhet har SAACS hemsida stängts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet