De maskade utskrifterna av e-post från Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt. Foto: Kopia av e-post från UD / Leif R Jansson, TT

UD maskerar innehållet i ambassadörens e-post

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har begärt ut e-postkommunikationen mellan Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt och UD under 2019. Men ambassaden i Peking väljer att maskera meddelandena på grund av sekretess och risken att det kan störa Sveriges relation till ett annat land.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln angavs att det var Utikesdepartementet som beslutat att hemlighålla delar av korrespondensen. Detta stämmer inte, beslutet fattades av den svenska ambassaden i Peking.

Den svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt har fått kritik för att hon ordnat ett möte mellan dottern till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och några kinesiska affärsmän. Dottern hävdar att hon utsatts för påtryckningar att hålla tyst om mötet.

Målet mot Anna Lindstedt

UD:s presschef hävdade på torsdagen att ambassadören agerat felaktigt och inte informerat UD i förväg om att ett möte skulle äga rum på ett hotell i Stockholm.

”Ser allvarligt”

Utrikesminister Margot Wallström fick frågan av SVT Nyheter och andra journalister i dag om hon varit informerad om mötet.

”Vi hade absolut ingen aning om att mötet ägt rum. Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen”, hävdade Wallström.

SVT Nyheter har begärt att få ta del av e-postkommunikationen mellan ambassadör Lindstedt och UD eftersom det är allmän handling enligt lagen om offentliga handlingar.

Innehållet maskerats

Men innehållet i de fyra e-postmeddelanden som SVT Nyheter fått ut har maskerats eftersom de omfattas av sekretess, meddelar ambassaden i Peking.

”I vissa av handlingarna förekommer uppgifter som rör Sveriges förbindelser med en annan stat. Sekretess gäller om det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser”. Det hävdas i svaret från den svenska ambassaden i Peking.

UD pausar utredning

Den enda handling där innehållet inte svärtats är ett vidarebefordrat anförande av Kinakännaren Torbjörn Lodén. Talet hölls vid en offentlig manifestation den 30 januari till stöd för den fängslade Gui Minhai.

UD:s internutredning har nu pausats sedan Säpo inlett en förundersökning mot ambassadören.

Ambassadören avböjer

SVT Nyheter har varit i kontakt med Anna Lindstedt som avböjer att kommentera så länge utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet