Uppsala har tidigare utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala utsedd till världens bästa klimatstad

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala har tilldelats utmärkelsen Årets globala klimatstad. 132 städer världen över tävlade om att ta hem titeln.

One Planet City Challenge arrangeras av Världsnaturfonden. Den utmanar städer och kommuner i att tävla om hur man bäst ställer om för att skapa en klimatvänlig och hållbar stad.

I juryns motivering står det bland annat att ”Uppsala har ambitiösa, innovativa och vetenskapligt satta mål bland annat för förnybar energi och hållbar mobilitet. Investeringarna i transportinfrastruktur uppskattades särskilt av juryn. Trots att Uppsala är en liten stad anser juryn att den tjänar som global förebild”.

Klimatkrisen

– Det handlar om tydliga politiska klimatmål och politiskt ledarskap, det handlar om en bred samverkan med det omgivande samhället och företag i Uppsala. Och det handlar om att jobba med hållbar mobilitet, det vill säga hur vi ska röra oss på ett hållbart sätt, använda så mycket kollektivtrafik, gång och cykel som det är bara är möjligt, säger Marlene Burwick (S), kommunalråd i Uppsala.

Paris och Kapstaden  

Uppsala får priset framför allt för sitt arbete med förnybar energi och hållbara transportsystem. Det är första gången en svensk stad vinner tävlingen. Tidigare pristagare har varit Paris (2016) , Seoul (2015), Kapstaden (2014) och Vancouver (2013).

– Vi imponeras av Uppsalas mycket aggressiva klimatmål och hur de jobbar med samarbeten mellan kommun, näringsliv och universitetet. Det är helt unikt, säger jurymedlemmen Seth Schultz till SVT.

Samtidigt kämpar Uppsala kommun med klimatutmaningar, till exempel luftföroreningar från biltrafiken.

– Det här här oerhört viktigt att vi fortsätter jobba med och att vi gör det tillsammans, säger Marlene Burwick (S).

Prisutdelningen äger rum i kväll i San Francisco i Kalifornien, USA i samband med klimatkonferensen Global Action Climate Summit. På plats för att ta emot priset finns bland andra Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet