Personer går runt i spillrorna av flygplanet vid olycksplatsen. Foto: TT

Uppsalabo en av de döda i flygkraschen i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal svenskar befaras ha omkommit i flygolyckan utanför Teheran, Iran, under onsdagsmorgonen. En av de förolyckade är en man i 20-årsåldern från Uppsala. Det bekräftar en nära vän till mannen för SVT Uppsala.

Minst 170 passagerare fanns på det ukrainska Boeing 737-plan som kraschade i Iran under onsdagsmorgonen. Samtliga personer ombord omkom när planet störtade utanför huvudstaden Teheran. Ett tiotal av de omkomna befaras vara svenskar. En av dem en ung man från Uppsala.

– Det är jättesvårt nu, säger en nära vän till mannen till SVT Uppsala.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mannen reste till Iran den 19 december och skulle komma hem till Uppsala i går onsdag.

– Jag väntade på honom. Vi hade kontakt i måndags, säger vännen.

”Mål och drömmar”

Vännen beskriver den förolyckade som snäll och ambitiös.

– Han skrev ofta lappar till sig själv, pepplappar liksom. Om hans mål och drömmar och vad han skulle göra i framtiden. Han var positiv inför livet.

Mannen i fråga var inskriven på en gymnasieskola i Uppsala.

– Vi befarar att det är en av våra elever, men vi har inte fått någon officiell bekräftelse från myndighetshåll än – vi har kontakt, säger skolans rektor till SVT Uppsala.

Har ni vidtagit några åtgärder i form av stödfunktioner?

– I och med att det fortfarande finns en osäkerhet tillkopplad så har vi inte gjort det. Med det sagt så har vi en tydlig plan för krissituationer, som kan sättas in när beslut tas. För tillfället får såklart de som eventuellt behöver stöd det genom exempelvis elevhälsan, men fram tills att vi får en officiell bekräftelse så är det för tidigt att göra något annat, säger rektorn.

”Bröder”

Från Utrikesdepartementets sida har man inte gått ut och bekräftat några identiteter på några svenskar än.

– Vi arbetar intensivt i att få klarhet i antal omkomma svenskar och deras identitet, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD till SVT.

– Jag tror att alla förstår att det finns ett väldigt enkelt skäl – det får inte bli fel. Så vi säger fortfarande att det är ett tiotal som vi har uppgifter om, men det kan bli fler, säger Jon Åström Gröndahl, enhetschef på myndigheten, vidare.

Flygplanet ska ha varit tre och ett halvt år gammalt och nyligen varit inne på service. För tillfället pågår en haveriutredningen av olyckan.

Den unga mannens nära vän säger att han får stöd av sina anhöriga och vänner.

– Kompisar ringer och frågar hur det är med mig. Flera hade träffat honom, vi hängde jämt. Vi var ju som bröder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet