Så jobbar svenska UD efter flygkraschen: ”Får inte bli fel”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än tio svenskar kan ha dött i flygkraschen i Iran. Svenska utrikesdepartementet jobbar fortfarande med att ta reda på exakt hur många svenskar som omkommit.

– Det får inte bli fel, säger Jon Åström Gröndahl, enhetschef på UD.

Minst 170 passagerare fanns på det ukrainska Boeing 737-plan som kraschade i Iran på onsdagsmorgonen. Samtliga personer ombord omkom när planet störtade utanför huvudstaden Teheran.

Under onsdagen bekräftade svenska UD att flera svenskar omkommit i kraschen.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

– Ukraina har meddelat att det handlar om tio personer, men det kan vara fler, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

”Det finns ett väldigt enkelt skäl”

När SVT Nyheter når Utrikesdepartementet på torsdagsmorgonen kan de inte ge någon ny information om hur många svenskar det rör sig om.

– Vi arbetar intensivt i att få klarhet i antal omkomma svenskar och deras identitet, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Jon Åström Gröndahl, enhetschef på myndigheten, säger i SVT:s Morgonstudion att UD väljer att vara försiktiga.

– Jag tror att alla förstår att det finns ett väldigt enkelt skäl – det får inte bli fel. Så vi säger fortfarande att det är ett tiotal som vi har uppgifter om, men det kan bli fler.

Utrikesdepartementet har gått upp i krisläge efter kraschen.

Hur jobbar ni med att identifiera de döda och att underrätta anhöriga?

– Vi jobbar i ett väldigt nära samarbete med polisen, säger Jon Åström Gröndahl och utvecklar:

– Vi ser till att ha så säkra uppgifter som möjligt vad gäller de som varit ombord. Polisen har ansvaret att underrätta anhöriga, ofta väldigt svåra besked, förstås. Arbetet har inletts, men det kan också ta lite tid att få en säker identitet och identifiering.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet