Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Totalt omkom 176 personer av flera olika nationaliteter, däribland flera svenskar, i flygolyckan i Iran. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Experten: Viktigt att Iran skickar svarta lådan för analys snart

Uppdaterad
Publicerad
Spänningarna mellan Iran och USA präglar den kommande haveriutredningen av flygolyckan utanför Teheran. Landet vägrar skicka planets svarta lådor till amerikanska Boeing för analys, vilket annars är kutym, och nu riskerar tillverkarna inte bli representerade under utredningen:
– Frågan är vilken amerikan som vågar åka dit eller som ens blir insläppt, säger flygexperten Jan Ohlson.

Totalt omkom 176 personer av flera olika nationaliteter, däribland flera svenskar, i flygolyckan i Iran.

Att händelsen inträffade kort inpå Irans attacker mot amerikanska mål i Irak har fått flera personer att spekulera i vad som egentligen kan ha hänt. Ukraina gick också tidigt ut och påstod att ett motorhaveri låg bakom incidenten – något ambassaden senare drog tillbaka. Det i kombination med att filmer som påstås vara från olyckan visar ett redan brinnande plan störta mot marken har gett upphov till olika konspirationsteorier.

Under onsdagskvällen skrev nyhetsbyrån Reuters att den initala bedömningen från ”västerländska underrättelsetjänster” är att kraschen inte ska ha orsakats av en missil. Misstankarna ska i stället röra sig om ett ”tekniskt fel”, enligt nyhetsbyråns källor.

Haveriutredning tillsätts

Ännu är det för tidigt att med säkerhet uttala sig om vad som orsakat kraschen och det finns i nuläget inga uppgifter om kopplingar till konflikten mellan USA och Iran.

En haveriutredning ska tillsättas och flera länder har redan visat intresse för att bistå eller övervaka utredningen.

Över 60 kanadensare tros ha omkommit och landets transportminister Marc Garneau skrev i ett uttalande på Twitter att de kommer att bidra med teknisk assistans.

Vill inte lämna ut svarta lådan

Enligt flygexperten och journalisten Jan Ohlson brukar en haverikommission bestå av representanter från landet där olyckan ägde rum samt flygbolaget, planets tillverkare och även tillverkaren av motorn. I det här fallet skulle det alltså röra sig om Iran, flygbolaget Ukraine international airlines , Boeing och den franska motortillverkaren.

”Svårt att se att en amerikan skulle våga åka dit”

Att Iran i skuggan av konflikten med USA nu inte vill lämna ut den svarta lådan, eller färdskrivarna som det också kallas, till Boeing är ett mindre problem, menar han.

– Det problemet kan lösas genom att man skickar dem till ett annat land för analys, säger han till SVT Nyheter.

Att Boeing som tillverkare inte blir representerade i utredningen är däremot mer komplicerat:

– Med tanke på att Boeing är den som tillverkar planet, och kanske kommer behöva åtgärda ett fel, vore det bra om de kunde vara med i utredningen. Men det är ett knepigt läge, då det kan bli svårt att se att en amerikan skulle våga åka dit i rådande sitaution.

”Kan själva vara rädda för manipulation”

Angående analysen av svarta lådan, är det inte något som alla länder klarar av, men exempelvis Frankrike, Tyskland eller England skulle kunna vara lämpliga alternativ menar han. Däremot bör Iran se till att skicka lådorna snart, och i det skick som de återfanns.

– Det kan framstå som misstänkt om det ser ut som om de manipulerats. Samtidigt kan de själva vara rädda för manipulation, säger Jan Ohlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet