”Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående”, skriver Kung Carl XVI Gustaf i en kommentar. Foto: Christine Olsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kungen: ”Mina tankar går till de omkomnas familjer”

Uppdaterad
Publicerad

Bland de totalt 176 omkomna i morgonens flygolycka i Iran finns flera svenskar, och både statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf har uttryckt sympatier med de drabbade.
”Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående”, skriver kungen i ett uttalande på kungafamiljens hemsida.

Statsministern passade på att göra ett uttalande om flygolyckan under en presskonferens tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin, i samband med dennes besök i Harpsund.

”Mina tankar går naturligtvis till de omkomna, och alla som förlorat en närstående eller en vän. Det är ännu inte bekräftat hur många svenskar som har omkommit.”

Han tillade att det är ”viktigt att det nu görs en ordentlig utredning om orsaken till flygkraschen”.

Även Sanna Marin inledde sitt anförande med att framföra sina varmaste kondoleanser med anledning av olyckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löfven: ”Mina tankar går till de omkomna och närstående”

Sabuni: Hoppas på klarhet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver också på Twitter:

”Vi har under morgonen tagit del av tragiska nyheter där ett flygplan förolyckats i Iran. Uppgifter tyder på att flertalet svenskar omkommit i flygplanskraschen. Mina tankar går till offren och deras anhöriga. För anhörigas skull hoppas jag att det inom kort kan bringas klarhet i händelseförloppet.”

Kungen: ”Mina tankar går till de omkomna och deras familjer”

På kungahusets hemsida har också följande uttalande från kung Carl XVI Gustaf släppts:

”Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående.”

Bekräftade svenska passagerare

Sveriges utrikesminister Ann Linde skrev strax efter olyckan ett inlägg på Twitter att hon ”med  stor sorg” hade mottagit beskedet om flygolyckan i Iran och bekräftade samtidigt att även svenskar befunnit sig på planet.

”Svenskar fanns ombord och har förolyckats. Mina varmaste kondoleanser till de anhöriga. Det är en tragedi för de drabbade, deras familjer & vänner. UD:s krisorganisation är igångsatt.” skrev hon.

Ukrainas president: Samtliga omkom

Ukrainas president fick strax efter olyckan gå ut och bekräfta en farhåga om att samtliga ombord omkommit. Han uttryckte samtidigt sitt deltagande i sorgen med de drabbade.

– Enligt preliminära uppgifter har alla passagerare och besättningsmedlemmar dött, säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky som citeras av AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet