Trots att Susanne Bergefur varken tillhör någon riskgrupp eller har några underliggande sjukdomar blev hon svårt sjuk i covid-19. Se henne berätta mer i videon. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Susanne Bergefur blev svårt sjuk i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Susanne Bergefur insjuknade i covid-19 strax innan påsk. Hon har inga underliggande sjukdomar, men blev ändå så sjuk att läkarna ville lägga henne i respirator.

– Jag var livrädd, säger hon.

Det började med att maken Krister Holm blev sjuk, och hamnade på sjukhus ett par dagar innan Susanne. Då hade de båda varit hemma en dryg vecka med hög feber.

Till skillnad från maken Krister, som är lite äldre och lider av hjärtflimmer, tillhör 57- åriga Susanne ingen riskgrupp, och har heller inga underliggande sjukdomar. Trots det var det hon som blev sjukast av de två.

Coronaviruset i Uppsala

Hon var så illa däran att läkarna ville lägga henne i respirator, men hon gjorde allt för att slippa och klarade sig med enbart syrgas.

Sjukhuspersonal agerade familj

Susanne Bergefur hyllar personalen på Akademiska sjukhuset, som hela tiden höll henne uppdaterad om maken Kristers tillstånd.

– De är fantastiska! De får ta anhörigrollen. De satt bredvid och höll i handen, tröstade och peppade.

Idag är Susanne friskförklarad, men sjukdomen har satt sina spår.

– Jag är fortfarande jättetrött och jag vet inte hur lungkapaciteten är, men jag blir andfådd väldigt fort.

Hon är för tillfället immun mot coronaviruset, men hur länge vet hon inte.

– Om det blir en nästa omgång ska jag gömma mig i en bunker, säger hon.

Se Susanne Bergefur berätta om sjukdomen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet