Visa alla (2)

Uppsalaforskaren har studerat ordet ”fuck”

Publicerad

Veturlidi Oskarsson är forskare vid Uppsala universitet. Han har tillsammans med andra forskare världen över skrivit en artikel om svärordet ”fuck” och dess användning.

Sju forskare har i sex olika länder; Norge, Danmark, Indien, Etiopien, Island och Ryssland studerat svärordet. Tillsammans har de skrivit en forskningsartikel om hur ordet används och hur det har spridit sig.

Det har gått att konstatera att i de nordiska språken används ordet i större utsträckning.

– Det är globaliseringen som gör att vi i väst och Europa är under stor engelsk påverkan. Det sprider sig runt om i världen, men det tar tid för engelskan att komma till länder som Etiopien, östra Europa och andra språk, säger Veturlidi Oskarsson, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet.

Olika uttal av ordet i länderna

Han berättar att i Sverige uttalar vi ordet ”fuck” med ett ”a” istället för ett ”u”. 

– Vi uttalar ordet som att det har vokalen ”a”, som exempelvis i ordet ”fackförening”. Det tycker personer från Amerika och England är lite konstigt. Men vi som har nordiska språk som modersmål hör inte deras uttal av ”u” eftersom vi har andra vokaler inne våra huvuden. Exempelvis svenskar tycker därför att ”fack” låter närmast ljudet i engelskan.

Se klippet för att höra om vad det stod på skylten som fick igång forskningen, och om hur Uppsalaborna använder ordet ”fuck”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer