– Bara för att man får ett kravbrev måste man inte betala det, säger Sanna Wolk, docent i upphovsrätt vid Uppsala universitet. Foto: TT/Privat

Uppsalaforskaren: ”Man behöver inte betala”

Publicerad

En dansk advokatbyrå kommer snart att skicka ut kravbrev till svenska fildelare där de uppmanas betala tusentals kronor. Men enligt Uppsalaforskaren Sanna Wolk måste man inte betala.

Kravbreven kommer att skickas ut av Njord lawfirm, på uppdrag av flera internationella filmbolag. Enligt uppgifter till Breakit kommer svenska fildelare att krävas på 2.000-3.000 kronor för de filmer som de laddat ner gratis.

Läs mer: Nu väntas nya kravbrev till fildelare

– Det har alltid varit möjligt att skicka kravbrev, om man har en rättshavare som har gett det uppdraget. Men bara för att man får ett kravbrev måste man inte betala det, säger Sanna Wolk, docent i upphovsrätt vid Uppsala universitet.

Om man inte vill betala kravet måste man höra av sig till dem som skickat det och meddela att man bestrider kravet.

– Man behöver dock inte ange någon grund för det. I slutändan är det en domstol som måste avgöra om man ska betala eller inte.

Efterlyser bättre tjänster

Enligt Sanna Wolk är det inget nytt att upphovsrättsinnehavare skickar ut kravbrev, och hon tror inte heller att kravet från den danska byrån kommer att påverka de svenska fildelarnas beteende.

– Så länge det inte finns en samlad tjänst för filmer och tv-serier tror jag inte att fildelningen kommer att upphöra. Filmindustrin måste ta fram bättre tjänster som utgår ifrån vad konsumenterna vill ha och inte från vad de själva vill ha, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer