Efter avslöjandet: Nu ska Uppsalahem polisanmäla svartuthyrare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har fört interna samtal med Uppsalahems VD efter SVT:s avslöjande om att det kommunala bostadsbolaget inte polisanmäler misstänkta svartuthyrare. Nu ska Uppsalahems rutiner göras om, uppger han.

I oktober 2019 skärptes den så kallade hyreslagen. Numera kan den som hyr ut sin hyresrätt i andrahand utan tillstånd, till en kostnad som är mer än 15 procent högre än grundhyran, dömas till fängelse i upp till två år.

Tidigare i veckan kunde SVT Nyheter Uppsala rapportera att kommunens eget bostadsbolag upptäckt omkring 200 svartuthyrare utan att göra någon polisanmälan.

Erik Pelling (S) såg då allvarligt på uppgiften och lovade att omedelbart kontakta Uppsalahems VD.

– Jag har pratat med dem och fått en förklaring, berättar han nu.

”Inte utan konsekvenser”

Svaret från Uppsalahem ska ha handlat om att det inte är olagligt att bara hyra ut sin lägenhet utan tillstånd – man ska även ta ut en oskälig hyra. Därför har bostadsbolaget inte vetat om de haft grund att polisanmäla. Samt att bolaget har ”prioriterat annat”.

– Under pandemin har vi på grund av sjukfrånvaro bland annat, säger Mattias Tegefjord, VD på Uppsalahem.

– Men man har fortfarande blivit av med sin lägenhet så det har inte varit helt utan konsekvenser, säger Erik Pelling (S) vidare.

Kan du förstå att kommunens arbete mot svarthyror framstår som inkonsekvent när man å ena sidan nekar bistånd till personer som bor på otillåtna kontrakt, men å andra sidan inte polisanmält misstänkta svartuthyrare?

– Jag kan förstå att det uppfattas så.

Hör mer om kommunalrådets samtal med Uppsalahem i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.