Det drar ihop sig för lunch på den indiska restaurangen i centrala Uppsala. Ägaren Atiq Biswas står beredd att ta hand om serveringen.
– Först hjälper jag till i restaurangen och sen sköter jag inköp, ekonomi och allt annat som behöver fixas.
Arbetsveckor på 60 timmar och mer än så är inget ovanligt för honom. Han måste jobba mycket själv för att hålla nere personalkostnaderna.
– Allting har blivit dyrare och de som äter ute har fått mindre i plånboken, säger Atiq Biswas.
Just den här dagen höjer han lunchpriset med tio kronor.
– Vi skulle behöva mer, men då skulle ingen komma hit.
”En avmattning på marknaden”
Att det är tuffa tider för restaurangerna i länet intygar Tomas Stavbom, regionchef för Stockholms handelskammare i Uppsala län.
– Det är en avmattning på marknaden. Lunchgästerna kommer i mindre utsträckning. I Stockholm går vissa restauranger inte runt och har fått slå igen.
Finns det risk att många restauranger i Uppsala slås ut?
– Vi kan inte utesluta att det kan bli så.
Hur ser den närmaste tiden ut?
– Februari, mars, april, tills vårvärmen kommer och uteserveringarna öppnar, kommer att vara jättetuffa. Folk drar ner på sina restaurangbesök.
I klippet: Häng med till restaurangen där både råvaror och lunchen blivit dyrare.