Lina Hjortsmark och Erik Widmark sitter fast på paradisö i Filippinerna. Coronaviruset har påverkat inrikesflyget och de har redan missat en flygresa hem. Foto: Privat

Uppsalapar fast på paradisö i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Erik Widmark och Lina Hjortsmark från Uppsala skulle avsluta långsemestern på en paradisö i Filippinerna – men där är de fast. Coronavirusets spridning har gjort att inrikesflygen ställts in.

Paret har redan köpt biljetter hem en gång, och missat det på grund av inrikesflyget ställts in tidigare än utrikesflyget.

”Landets beslut gällande resor ändras mest varje dag. Nyss fick utlänningar lämna landet senast 19 mars men nu har de förlängt till den 14 april. Ett av landets största inrikesbolag Cebu Pacific har ställt in alla sina flyg från den 18 mars till 14 april”, skriver Erik Widmark i ett mejl till SVT Nyheter Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Avvaktande stämning

Han berättar att stämningen på ön är avvaktande och att ”folk inte vet hur de ska reagera och vad som kommer att ske”.

Men, med tanke på att många har det tufft här hemma, att äldre rekommenderas att inte gå ut, många har ekonomiska problem med mera – hur svårt är det att befinna sig på en drömresa då?

”Det är en jättefin ö men också väldigt liten. Finns några stränder men inte så mycket mer att göra så man blir lätt uttråkad. Även om det är en paradisö så blir det lätt ångestfyllt att vara här då vi känner oss hjälplösa och fast”, säger Erik Widmark.

Hör mer om parets situation i Filippinerna i klippet intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet