Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Pelling (S): ”Dyrare om de fortsätter begå brott”. Foto: SVT

Uppsalas gängkriminella vill hoppa av – 12 personer hjälps just nu

Uppdaterad
Publicerad

I april drog en ny insats för att hjälpa gängkriminella att hoppa av igång. Efter sex månaders verksamhet står det klart att budgeten inför nästa år måste höjas från fem till 15 miljoner.

– Det har funnits ett uppdämt behov, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Hittills har tolv personer från Uppsalas gängkriminella miljö vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp genom den nya avhopparverksamheten. När polisen inför operation Rimfrost inventerade hur många grovt kriminella som fanns i den miljön landade man i ett 160-tal individer.

– Så det är ett stort inflöde, och det har funnits ett uppdämt behov, bekräftar Erik Pelling (S), kommunlråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Framgången för det nya programmet gör att Uppsala kommun måste förstärka budgeten för insatsen – inte bara på marginalen utan flera gånger om:

– Kriminaliteten kostar ännu mer. Fortsätter de här individerna att begå brott och utöva våld – det priset är alldels för högt, säger Erik Pelling (S).

Krav för att få hjälp

För att få hjälp att hoppa av måste man bland annat godkänna att Uppsala kommun får samarbeta med polisen. Hur ser hotbilden och kopplingen till kriminella nätverk ut och – i ett senare skede – upphör den som sökt hjälp med att begå brott?

– Man måste skriva på en samtyckesblankett att vi får ta del av de här uppgifterna, säger Ann-Christine Dahlén, avdelningschef vid socialtjänsten i Uppsala.

Klippet: Så fungerar det att bli avhoppare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet