Idag faller domen mot den så kallade ”giftdoktoranden”

I dag faller domen mot ”giftdoktoranden”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen faller domen i den uppmärksammade rättegången mot den så kallade ”giftdoktoranden”. Misstankarna har gällt utpressning mot en utländsk minister, försäljning av giftiga ämnen och grova stölder. Men endast ett fåtal åtalspunkter återstår.

I april grips doktoranden i sin bostad efter att den amerikanska polismyndigheten FBI kontaktar svensk polis. Det skulle bli startskottet för en lång utredning med en doktorand vid Biomedicinskt centrum i Uppsala i fokus. Åklagaren hävdar senare att mannen har ägnat sig åt grov utpressning och förberedelser till spridande av gift – nämligen genom att ha utpressat en tjeckisk minister.

Läs mer: ”Giftdoktoranden” döms till fängelse

Tillslaget mot doktoranden

Hemligt nätverk

Nya misstankar tillkommer. Dessa gäller grov stöld av giftiga ämnen, och deltagande i ett hemligt nätverk på nätet där köp-och-sälj-verksamhet av giftiga ämnen äger rum. Polisen uppger senare att man har ägnat sig åt ”provokativa åtgärder”.

– Grunden var att säkerställa att det är han som står bakom hemsidan som sålde de giftiga preparaten, sa åklagaren Henrik Söderman till SVT Nyheter Uppsala i juni.

Läs mer: Här påstås han posta giftet

Huvudförhandlingen mot doktoranden startar i slutet av augusti. Där förklarar doktoranden att han haft gift i sin ägo på grund av att han planerat ta sitt liv. Han släpps ur häktet i september och befinner sig till i dag på fri fot i väntan på dom.

Ingen störning

Rättsmedicinalverket uppger att mannen inte led av några psykiska störningar i samband med misstänkta gärningarna och därför ska han inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Doktoranden misstänks inte längre för något annat än grov stöld och ringa narkotikabrott, enligt Rättsmedicinalverkets rapport. Detta tyder på att mannen inte kommer att dömas för de tidigare åtalspunkterna om utpressning och brott mot krigsmateriellagen.

– Jag har pläderat för att han ska bli frikänd, men eftersom tingsrätten säger att de har hittat övertygande bevisning för fyra stölder så betyder det att han kommer att dömas för det, sa doktorandens advokat Bengt-Göran Hugoson tidigare i veckan till SVT Nyheter Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet