IVO har kritiserat HVB-företaget i omgångar – det har inte hindrat en nystart i Uppsala län. Foto: SVT

Efter anmälningar om drogpåverkad och hårdhänt personal – HVB-hem får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Personal som varit drogpåverkad, hårdhänt och försökt rekrytera barn till islam. Klagomålen mot företaget Vägarna vidare vård AB, som drivit ett HVB-hem i Uppsala de senaste åren, har varit många. Ivo kritiserar företaget, som trots det ska öppna ett nytt hem.

HVB-hemmet är ett av de 50 värst kritiserade hemmen och har de senaste åren tagit emot omkring 15 miljoner kronor från flera kommuner som placerat ungdomar där, visar SVT:s granskning.

Efter flera anmälningar mot hemmet utreddes det under förra året, både av Uppsala kommun och Ivo. Förutom att personal enligt anmälningarna ska ha varit hårdhänt och hotfull mot barnen ska de ha tvingats med till moskén. Det ska också ha förekommit kollektiv bestraffning enligt anmälningarna.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Medger drogproblem

I kommunens egen utredning medger företaget Vägarna vidare vård AB att drogproblem bland personalen har förekommit tidigare. Andra delar av kritiken menar företaget ofta grundar sig på ”förvrängda situationer och även påhittade historier”.

Uppsala kommun har efter sin utredning avslutat kontraktet med hemmet.

Ivo har kritiserat HVB-hemmet på flera punkter och anser bland annat att placerade ungdomar inte har fått den vård som de har rätt till. Verksamheten har också använt otillåtna tvångsåtgärder, så som fasthållning. Det ska däremot inte ha gått att styrka uppgifterna om att ungdomar utsatts för religiösa påtryckningar.

Vill fokusera på framtiden

Hanna Lindgren, vd för Vägarna vidare vård AB, svarar på frågor från SVT via mejl.

Hur ser ni på kritiken från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)?

– Då jag inte var anställd eller på annat sätt aktiv i bolaget under perioden för de händelser som kritiseras av IVO har jag valt att fokusera på framtiden, säger Hanna Lindgren.

Ni håller på att öppna ett nytt HVB-hem i Uppsala län. Hur ska ni se till att det inte kommer dras med liknande problem som de tidigare?

– Med nya personer som driver och leder bolaget operativt. De har lång erfarenhet av högkvalitativ vård, omsorg och behandling.

Klippet: Här är kritiken som blev för mycket för Uppsala kommun.

Fick 15 miljoner kronor

Det kritiserade HVB-hemmet i Uppsala har fått knappt 15 miljoner kronor 2018-2020 av följande kommuner:

Sundsvall (nästan 4 mkr)

Finspång (3 mkr)

Eskilstuna (1,7 mkr)

Uppsala (1,2 mkr)

Västerås (1 mkr)

Luleå, Söderhamn, Täby, Stockholm (alla kring 800 tkr)

Knivsta (knappt 0,5 mkr)

Örnsköldsvik (som inte kan specificera några belopp utan bara listat namn på de hem som de använt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet