Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Smedberg (V), kommunalråd, vill att hälften av alla bostäder som byggs ska vara hyresrätter. Foto: Alberto Lozano/SVT

V:s valmanifest: ”Fler hyresrätter, bättre välfärd och klimatsatsning”

Uppdaterad
Publicerad

Bostad, välfärd och klimat. Det är fokusområden i Västerpartiets valmanifest för Uppsala kommun.

– Man måste kunna lita på att skola och omsorg fungerar, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V).

Under torsdagen – på dagen en månad kvar till valet – presenterade Vänsterpartiet sitt lokala valmanifest. Där trycker man hårt på bostadssituationen i kommunen.

– I dag säger man att minst 30 procent av bostäderna som byggs ska vara hyresrätter, det är alldeles för lågt. För varje bostad som byggs ska det även byggas en hyresrätt, så att människor inte ska behöva skuldsätta sig upp över öronen för att ha råd att bo någonstans, säger Tobias Smedberg.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Statliga pengar

Partiets utlovade klimatsatsning, med bland annat solceller på alla kommunala tak, säger Tobias Smedberg ska bekostas med en del av 700 statliga miljarder som Vänsterpartiet vill lösgöra genom att inte betala av den statsskulden.

SVT Nyheter Uppsala kommer att uppmärksamma alla lokala fullmäktigepartiers valmanifest i Uppsala när de offentlig-/tillgängliggörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet