I inslaget ovan besöker vi väg 675 i Fornbro utanför Alunda i Uppsala län. Foto: SVT

Vägen som har 145 felaktiga kurvor

Uppdaterad
Publicerad

Väg 675 utanför Alunda, öster om Uppsala, är en av de osäkraste vägarna i länet. Det visar en undersökning som SVT har gjort. Vägen har 145 så kallade feldoserade kurvor – där det alltså är svårt att hålla kvar bilen på vägen om man kör efter de utsatta hastighetsbegränsningarna.

Det är SVT:s datajournalister Helena Bengtsson, Fredrik Stålnacke och Rickard Andersson på programmet Uppdrag granskning som har analyserat hur många kurvor i Sverige som är det som i dagligt tal kallas ”feldoserade”, det vill säga har fel lutning och för skarp sväng i förhållande till den tillåtna hastigheten.

Undersökningen gäller statliga vägar där det skett minst fem olyckor de senaste fem åren.

Sveriges osäkra kurvor

Genom att analysera ett stort antal vägavsnitt har SVT hittat cirka 16 000 kurvor i Sverige med dessa problem, varav 40 ligger i Uppsala län. En bit från Alunda ligger väg 675. Den sträcker sig från Knutby till Gimo. Vägen är 31 kilometer lång och har 276 kurvor, varav 145 av dem har snedlutningsproblem.

Systrarna Losita Boström och Ann-Kristin Grimschöld har skilda åsikter om väg 675, som passerar Fornbro utanför Alunda, där de bor. Foto: SVT

Både för och nackdelar med vägen

Losita Boström och hennes syster Ann-Kristin Grimschöld bor i byn Fornbro, som vägen passerar igenom. De kan se såväl negativa som positiva egenskaper med vägen.

– Om man är van vid att köra här så är det ju inga problem att åka i 70, men jag har också bekanta som inte kör här så ofta och de tycker att den är hemsk, säger Losita Bostrom.

Inte prioriterad i nollvisionen

I Trafikverkets nollvision har man valt att fokusera på större vägar med vägnummer under 100 och de som har en årsdygnstrafik på över 4 000 bilar. Därför är väg 675 i Uppsala län inte en prioriterad väg.

– Vi måste se allt i ett större perspektiv och vårt uppdrag är större än att bara fokusera på kurvor. Vår ambition är att nollvisionen ska nå hela vägen ut på landsbygden, men vi måste ta allt i rätt ordning, säger Maria Krafft, måldirektör vid Trafikverket.

I inslaget ovan besöker vi väg 675 i Fornbro utanför Alunda i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet