Simon Alm (SD) var på plats när det blev oroligt vid valstugan. Foto: SVT

Valarbetare blev attackerade vid valstuga

Uppdaterad
Publicerad

Under ondagseftermiddagen attackerades Sverigedemokraternas valstugearbetare vid Stora torget i Uppsala av en person i 15-årsåldern. Personen ska ha puttat och slagit minst en av valarbetarna.

Händelsen inträffade vid 14-tiden under onsdagen och enligt polisen ska minst en person ha fått ett slag och en annan ha blivit puttad.

En av de som var på plats var Sverigedemokraternas gruppledare i Uppsala Simon Alm.

– Det var ett 20-tal ungdomar som var på plats och som hetsade varandra och sökte en reaktion, säger han.

Några minuter

Hela förloppet bedömer Alm gick på några minuter.

– De var i högstadieålder och eggade upp varandra. De ställde frågor som de ansåg de inte fick svar på, och sen slutade allt med att en person gick bärsärk. Han gick in i vår valstuga, dit allmänhet inte har tillträde, och började riva sönder broschyrer och puttade mig. Sen kom han ut och slog en person och rev en tredje i håret.

Hur mår du och partikollegorna nu?

– Det är klart det är otäckt och otrevligt. Som tur var så var personen inte så stor rent fysiskt. Ingen person var tvungen att uppsöka sjukhus.

Flera patruller på plats

Flera polispatruller tog sig till platsen och kunde i slutändan lugna ner situationen. Dock hade gärningspersonen lämnat platsen i oklar riktning. Personen kunde till slut fångas in, meddelar polisen och man tog kontakt med pojkens vårdnadshavare och kommunens socialtjänst.

Hur har du hittills upplevt stämningen kring valstugan?

– Innan det här har det varit bättre än förra valrörelsen. Nu i veckan har vi däremot haft några incidenter – mindre allvarliga än den här då – och det tror jag beror på att skolstarten har börjat. Det är många ungdomar som kommer dit, och de har en tendens av att få igång varandra, säger Simon Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.