Tobias Smedberg (V) är kritisk till att Uppsala kommun får överskott inom äldreomsorgen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Vänstern kritisk mot överskottet inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun bestämde inför året att spara 39 miljoner kronor inom äldreomsorgen. Nu visar prognosen från senaste delårsbokslutet att man väntas gå plus omkring 40 miljoner kronor.

– Att man gör detta under en coronapandemi är uselt, säger Tobias Smedberg (V).

Kommunalrådet Smedberg är kritisk till att äldrenämnden inte bara har sparat pengar, utan även beräknas få ett överskott på budget i år.

– Inte nog med att man lever upp till det så väljer man dessutom att hålla igenom på verksamheten och går med vinst. Pengar som äldreomsorgen behöver, men istället för att ge bättre anställningsvillkor lägger man dem på hög, säger han.

Nämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) anser dock att styret har tagit bemanningsfrågan på allvar.

– Vi har aldrig sagt nej till att resursförstärka när det har behövts, sedan har vi använt resurserna på ett bättre sätt, säger hon.

– Gällande överskottet är det relativt litet när man tänker på att vår budget är 1,9 miljarder kronor. Det är bra med överskott eftersom vi har omfattande behov framöver, när vi kommer att ha dubbelt så många 80-åringar, säger Caroline Hoffstedt (S).

I klippet ovan berättar politikerna mer om hur se ser på överskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.