Vårdsalarna som ändrar färg – och skapar isolerade ljudrum

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset i Uppsala bygger man just nu helt nya vårdsalar till barnintensiven och intermediärvården. I rummen finns lampor som ändrar färg enligt dygnsrytmen, och högtalare sitter i taken som spelar avslappnade musik.

Det är en helt ny teknik för Akademiska sjukhuset. Ljud och ljus kommer i framtiden spela stor roll inuti vårdsalarna. Ljuden hjälper patienten att slappna av om en annan patienten vårdas, pratar eller liknande. Ljus skapar ett lugn för patienten, speciellt om hen varit nedsövd så kommer hen att vakna upp till lugna ljud och morgonljus.

– Det här är framtidens vårdsalar för barnintensiven. Det är ett sätt som kommer att hjälpa patienten på många sätt, det minskar oro och stress, säger Anders Fernlöf, som är projektledare för bygget.

Anders Fernlöf är projektledare för de nya ”ljud- och ljusrummen”. Foto: SVT

18 nya vårdplatser

Vårdsalarna ska stå klara år 2020. Totalt ska 10 nya vårdsalar byggas, vilket ger ett maximum på 18 vårdplatser. Införandet kommer sig bland annat av den personalbrist som sjukhuset genomlidit under en tid.

– De nya lokalerna är en pusselbit i att man kan få hit fler specialistsjuksjuksköterskor. Det är superbra, säger Rainer Dörenberg, sektionschef barnsektionen på Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.