Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vattholmabor tar strid för grundvattnet Foto: TT

Vattholmabor har tröttnat på vattenproblem – kräver åtgärder

Publicerad

Det har varit låga grundvattennivåer på flera håll i länet under hösten. Nu har Vattholmaborna tröttnat på vattenbristen och tar strid för att få bättre hjälp av det kommunala vattenbolaget.

Vattholma har en lång period av bevattningsförbud bakom sig. Först nyligen släppte Uppsala kommun på förbudet, och många Vattholmabor är frustrerade över situationen.

I ett brev till kommunala bolaget Uppsala vatten kräver nu hundratals Vattholmabor investeringar för en bättre vattenförsörjning. I brevet uttrycks ilska över att invånarna betalar samma taxa som övriga kommuninvånare – trots att mycket av investeringarna görs i Uppsala tätort.

– Grundvattnet är lågt, men det är inget skäl till att inte vi ska ha lika bra vattenförsörjning som övriga kommunen, säger Vattholmabon Åke Clason, som hoppas att brevet ska leda till nya brunnar i området.

Vill ha en dialog

Uppsala vatten tycker att det görs investeringar i ytterområdena också.

– Men de flesta bor ju i Uppsala, så då blir det fler investeringar där, säger Bertil Lustig, VA-chef.

Han påpekar att Uppsala vatten gärna vill ha en dialog med Vattholmaborna.

– Vi är tacksamma för synpunkter. Men samtidigt måste man också kunna betona att dricksvattnet inte är till för att vattna gräsmattorna.

Hör mer om Vattholmas vattenproblem i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer