• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Advokaten Maria Fager Hohenthal menar att tvångsflytt av ensamkommande barn riskerar att skapa tidsinställda bomber. Foto: SVT

”Vi skapar tidsinställda bomber”

Uppdaterad
Publicerad

Fler röster höjs nu mot Hudiksvalls kommuns försök att tvångsflytta de ensamkommande barnen på ett boende i Grillby i Enköpings kommun. Advokaten Maria Fager Hohenthal menar att vi riskerar att skapa tidsinställda bomber.

Som SVT Nyheter Uppsala berättat tidigare har Hudiksvalls kommuns agerande kring omplaceringen av de nio killarna på boendet i Grillby bland annat väckt skarp kritik från Nätverket för gode män i Uppland, som kallat det krigföring mot barnen.

På boendet säger man att det finns en oro bland killarna att deras asylärende påverkas negativt om de inte följer med till Hudiksvall, och hittills har en av dem gått med på att flytta till anvisningskommunen efter att ha bott i Grillby i fem månader.

Ensamkommande tvångsflyttas

Rädd för att kompisen har åkt

Vi var på plats i Grillby när man häromveckan gjorde ett nytt försök att hämta de killar som var kvar på boendet, och pratade då Razik Rahimi, en av ungdomarna.

Hur mår du?

– Bra tack, lite rädd, säger han.

Varför är du rädd?

– För att min kompis åkt till Hudiksvall, därför är jag rädd.

VIDEO: Därför kallas de ensamkommande barn

Socialchefen har förståelse

Pia Andersson, socialchef i Hudiksvall, säger att hon förstår att en förändring kan kännas besvärlig.

– Jag förstår att man som ett ensamkommande flyktingbarn om man har bott på en plats, så har man ju naturligtvis lärt känna dem man bor med där, och det är klart att det är en förändring, att den kan kännas besvärlig på många sätt, naturligtvis förstår jag det.

Men barnen vill inte flytta och de gode männen anser inte att de bör det, varför är det så viktigt att det sker en flytt?

– Dels är det ju så att vi har inget avtal med hemmet längre, och vi har platser hemma i Hudiksvall nu.

LÄS MER: Barnombudsmannen: ”Galet sätt att tänka”

Upplevt hot om att tvingas bli självmordsbombare

Advokaten Maria Fager Hohenthal företräder två av pojkarna på boendet i Grillby, och hon är väldigt upprörd över hur pojkarna behandlas. Hon menar att man måste ha barnperspektivet i åtanke när man tar beslut kring de ensamkommande barnen, och anser att man gång på gång gör övertramp på Barnkonventionen.

– Det här är ensamkommande pojkar från Afghanistan som kommer ifrån en väldigt traumatiserande uppväxt. Många av dem har upplevt hot om att bli tvångsrekryterade in för att bli självmordsbombare. Man har inte fått möjlighet till riktig skolgång. Man har varit tvungen att ta beslut om att lämna sina hemländer och ta sig hit till Sverige för att få en tryggare situation. Och man har färdats över medelhavet i gummibåt för att komma hit. De har varit utsatta för traumatiserande upplevelser på vägen hit.

Tidsinställda bomber om de inte tas på allvar

– Jag tror att tonårspojkar som kommer från den bakgrund som vi har att göra med här, de påverkas så negativt av att ryckas upp från en tillvaro som de anser är harmonisk och trygg. Jag tror att vi skapar tidsinställda bomber som kommer att innebära stora problem för det svenska samhället i förlängningen – om vi inte tar de här barnens behov på allvar och lyssnar på vad de själva vill, säger Maria Fager Hohenthal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet