• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ensamkommande flyttas från Grillby

Uppdaterad
Publicerad

Idag gjordes ett nytt försök att hämta nio ensamkommande flyktingungdomar från ett boende i Grillby till Hudiksvall.

Tidigare i veckan berättade vi om de nio ensamkommande killarna som först anvisades till Hudiksvalls kommun när de kom till Sverige, men som på grund av platsbrist hamnade i Grillby i Enköpings kommun.

Skulle flyttas efter fem månader

När de efter fem månaders vistelse i Grillby fick reda på att de skulle förflyttas till Hudiksvall vägrade de helt enkelt att följa med. Omplaceringsagerandet har också kritiserats av Nätverket för Gode Män, som kallade det för ”nästan tyranni”.

Ensamkommande tvångsflyttas

Nytt försök idag

Idag gjorde det nya boendet ett nytt försök att hämta killarna. Tidigare i veckan har de fått träffa socialsekreterare från Hudiksvall i Enköping kommuns lokaler.

– Jag träffade dem i onsdags. De sa att de fixar mycket fint hem, gym, skola, god man, säger Razik, en av ungdomarna.

Tänker du följa med när de kommer idag?

– Jag tänker inte följa med.

Tidigare erfarenheter avskräcker

En annan, Abbas, säger till SVT att han är orolig eftersom han har erfarenhet av ett mycket dåligt boende i Västerås.

– Vi har det bra här nu och vill inte härifrån, säger han.

Personal från det nya boendet i Hudiksvall skulle köra killarna vid 14-tiden. Men vid 15.30 säger SVT:s reporter på plats att det ännu inte hänt.

– Vi sitter bara här och väntar. En del av dem är rädda, säger Astrid Iselidh, reporter.

Efter två timmar anländer personal från det nya boendet. De vill inte prata med pressen, utan hänvisar till social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Nästan alla stannade

Sedare fördes en dialog mellan personalen och killarna, där de fick möjlighet att ställa frågor på sitt språk. Ingen ville dock följa med till Hudiksvall, förutom en person, som åkte redan tidigare idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet