Foto: Utryckning Uppsala

Hotbrev med vitt pulver skickades till moskén – ”Ni är inte välkomna här”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen offentliggjorde Uppsalamoskén själva vad som orsakade avspärrningarna sent i måndags kväll och en bit in på natten: I ett kuvert hittades ett vitt pulver tillsammans med texten ”ni är inte välkomna här”.

Nationella bombskyddet kallades in till moskén i Uppsala efter att församlingsmedlemmar slagit larm om ett misstänkt föremål. Enligt talespersonen för moskén ska det ha rört sig om ett vitt pulver. Poliser i skyddsdräkter omhändertog föremålet innan de duschades av för att få bort eventuella farliga rester.

Enligt den preliminära bedömningen var materialet ofarligt, men händelsen utreds ändå som olaga hot mot grupp samt spridning av gift eller smitta (tills innehållet i kuvertet har analyserats klart av Nationellt Forensiskt centrum, NFC).

Vädjan från församlingen: ”Skydda oss”

Dagen efter samlades flera församlingsmedlemmar i moskén för att prata om det inträffade.

– Alla var rädda. Vi vet ju inte vad som kommer att hända sedan, säger Shadi Kasskeen, talesperson för moskén.

Han påpekar att det inte var första gången för incidenter vid moskén i Uppsala.

Tidigare har bland annat en bil som tillhörde Islamiska föreningen, som driver moskén, börjat brinna.

– Vi vädjar till polisen och myndigheterna att skydda oss, säger Shadi Kasskeen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.