Vittnet tvekade att prata med polisen. ”Man vet inte vilka som ser att man pratar med polisen”. Foto: SVT

Vittnet: Rädd för att prata med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt föll en av de två männen utanför pizzerian i Stenhagen ned på marken.

Vittnet såg det hända, men tvekade ändå att prata med polisen.

– Man vet ju inte vilka som ser att man pratar med polisen, och vad de tycker om att man pratar med dem. Jag vill ju kunna vara kvar här i området, säger vittnet till SVT Nyheter Uppsala.

Strax innan klockan 16 i går stod ett vittne som SVT Nyheter Uppsala pratat med tillsammans med en annan person i närheten av pizzerian i Stenhagen.

I närheten stod två andra män. Som också pratade. Allt var lugnt. Inget som avslöjade att något dramatiskt snart skulle hända.

SKOTTEN I STENHAGEN

– Jag såg bara att de stod där. Det var inget bråk eller tjafs. Jag reagerade inte på dem, bara noterade att de stod där, berättar vittnet.

Plötsligt hördes en smäll.

– Då sa min vän ”Blev han skjuten?”. Men jag var osäker. Då såg jag den ena mannen ligga ned, och den andre springa iväg bort mot cykelvägen. Det gick så otroligt snabbt.

Läs mer: Fortfarande ingen misstänkt

Stor polisstyrka

Det var inte förrän folk sprang ut från den näraliggande pizzerian som vittnet förstod vad det var som hänt.

– Folk skyndade till för att ta hand om han som låg ned. Då förstod jag att det var allvar.

En stor polisstyrka var snabbt på plats, och jakten efter den flyende gärningsmannen drog igång med helikopter och hundpatruller.

Läs mer: Man hittad skjuten i Uppsala

Att prata med polisen om det vittnet sett var inte lätt.

– Nej, känslan var att jag egentligen inte ville blanda mig i. Man vet ju inte vilka som ser att man pratar med polisen, och vad de tycker om att man pratar med polisen. Jag vill ju kunna vara kvar här i området, jag vill inte orsaka något bråk.

Läs mer: Såg skjutne mannen: ”Barnen förtvivlade”

Vittnet kunde inte hjälpa polisen med så mycket uppgifter.

– Det gick så otroligt fort. Jag hade ju inte koncentrerat mig på dem, jag stod och pratade med min vän om vad jag skulle handla för mat. Det enda jag kunde säga var att mannen, för det var en man, var mörkklädd och att han sprang iväg mot cykelvägen.

Lugnare i området

Stenhagen har haft problem med bland annat bilbränder tidigare. Men enligt vittnet, som bland annat har engagerat sig i nattvandringar, så har området blivit mycket bättre än tidigare.

– Skriv inte ner det här området nu, det är inte så. Det har lugnat ner sig väldigt mycket. Hade det hänt för ett, två år sedan hade jag inte blivit överraskad, men att det händer nu, när det har lugnat ner sig, det är så ... olyckligt, säger vittnet till SVT, och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att det här var en engångsgrej, att det inte eskalerar och drabbar området.

Vittnet har mått dåligt av det inträffade.

– Det är fruktansvärt obehagligt. Det var svårt att sova inatt. Jag hoppas bara att det går bra för killen som blev skjuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOTTEN I STENHAGEN

Mer i ämnet