1 000 nya jobb i Värmland 2018

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 är det historiskt starka förväntningar inom näringslivet, efterfrågan på arbetskraft kommer vara hög och företagen planerar att fortsätta anställa.

– Det är historiskt starka förväntningar och det är på bred front inom näringslivet under 2018. Det betyder att det kommer bli fler jobb för det är en hög efterfrågan på arbetskraft. Vi kommer se en minskning av arbetslösheten, säger Fredrik Mörtberg, marknadsanalytiker Arbetsförmedlingen.

Prognosen pekar mot 1 000 nya jobb i länet under 2018. I huvudsak är det inom privat och offentlig tjänstesektor som bidrar till ökningen på länets arbetsmarknad.

200 färre arbetslösa

I oktober var arbetslösheten i länet 7,7 procent, ungefär 9 900 personer. I slutet av 2018 beräknas det vara 200 personer färre. Men det finns två stora grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden, utomeuropeiskt födda och personer med endast förgymnasial utbildning. Arbetsförmedlingen anser att det är viktigt att prioritera dessa individer.

– De är våra stora resurser för arbetskraften framöver och de måste vi ta till vara på nu, säger Fredrik Mörtberg.

”Det kommer bli tufft”

Under de kommande fem åren behövs det 12 000 nya personer på länets arbetsmarknad bara för att ersätta pensionsavgångarna, främst inom vård och omsorg, industri och utbildning.

– Det kommer bli väldigt tufft att hitta 12 000 nya personer, där är vi i stort behov av de utrikesfödda. Antalet inrikesfödda i arbetsför ålder minskar successivt, säger Fredrik Mörtberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.