Axel Olov Karlsson driver Sörby gård utanför Kil och har mer än 900 djur Foto: SVT

Krisstöd för torkan täcker bara en bråkdel av kostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon kan lantbrukare som drabbats av torkan söka statligt krisstöd. Men högsta beloppet som en enskild bonde kan få i stöd är 150 000 kronor. För vissa täcker det bara en liten del av den verkliga kostnaden.
– Det borde vara relaterat till storleken på gården, säger Axel Olov Karlsson, som driver Sörby gård utanför Kil med mer än 900 djur.

Gårdens extrakostnader för djurfoder uppskattar Axel Olov Karlsson till mellan 1,5 miljoner och 2 miljoner kronor.

Han har drivit sin gård i 40 år och aldrig varit med om någonting liknande.

– Det har aldrig hänt och jag hoppas att det var enda gången, säger han.

Tvingades köpa foder

Tanken var att sonen, Henrik Karlsson, i somras skulle ta över ansvaret för gården. Då slog värmen och torkan till.

– Det var inte lämpligaste året att göra en överlåtelse så vi får vänta ett år. Han kan ju inte börja med sådana siffror och extra utgifter, säger Axel Olov Karlsson.

Tanken var att Henrik Karlsson i somras skulle ta över ansvaret för gården från sin far – då slog värmen och torkan till Foto: SVT

Henrik Karlsson säger att de i början av juli började inse att situationen var akut.

– Vi insåg att det här kommer inte att gå så bra, vi vågade inte lita på att en andra skörd skulle ge tillbaka det vi gick miste om i första skörden. Så då sa vi att vi måste agera och köpa foder, säger Henrik Karlsson.

Situationen var akut och gården fick låna pengar för att köpa foder från andra bönder till djuren.

”Detta vi landat i”

Mirja Hers, divisionschef på Jordbruksverket, som administrerar det statliga krisstödet, säger att hon är väl medveten om jordbrukarnas ansträngda situationen.

– Vårt uppdrag är att vi ska formulera och formera ett stöd som vi kan betala ut till lantbrukarna. Då är det i detta vi landat för att kunna betala ut före årsskiftet, säger hon.

Vissa lantbruk kan, enligt Jordbruksverket, få mer pengar i statligt krisstöd nästa år. Men det är ännu inte fastställt vilka bönder som kan få del av de pengarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer