2.000 liter öl och sprit fanns i den ombyggda varubilen som stoppades av den norska tullen längs med gränsen mot Värmland tidigt på fredagen. Foto: Tolletaten

2 000 liter alkohol beslagtogs av tullen

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 2.000 liter alkohol beslagtogs efter att den norska tullen på fredagsmorgonen stoppade en ombyggd varubil fullastad med öl och sprit.

Norska tullen noterade en norskregistrerad varubil som vid halv sextiden på fredagsmorgonen körde in i landet via den oövervakade gränsen vid Bastuknappen i norra Värmland.

Man beslutade sig för att kontrollera fordonet och fick stopp på det, varpå föraren tog sin tillflykt in i skogen.

I bilen, en ombyggd varubil, fann tullen sedan 189 liter sprit och inte mindre än 1.788 liter öl – totalt 1.977 liter alkohol. Man upptäckte i samma veva att registreringsskyltarna var falska – ursprungsskyltarna låg inne i bilen.

”Väldigt trafikfarliga bilar”

Tullen skriver i ett pressmeddelande att bilen var ombyggd i just smugglingssyfte, något SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat om.

– De bygger om fjädringen på bilarna. De sätter fjädringen ur funktion och gör bilarna hårda och stumma så att det ser ut som att de är tomma när de kommer körandes. Det är väldigt trafikfarligt, för du mister kontakten med vägbanan. Det har varit dödsolyckor i Norge med de här bilarna, sa en Vägverkschef till SVT Nyheter Värmland då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.