Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pandemiåret 2020 gick ändå hyfsat för Västanå teater. Foto: SVT

Ett tufft år är slut för Västanå

Uppdaterad
Publicerad

2020 blev ett hårt och svårt år för alla som lever på att samla publik. Men Västanå teater klarade sig ändå lindrigare undan krisen än många andra institutioner och arrangörer och kunde till och med göra stora investeringar. För 25 miljoner skulle 2020 bli året för Västanås nya teaterscen.

– Den nya vinterscenen tar 250 personer, säger Leif Stinnerbom, teaterchef för Västanå teater.

– Det ska vara vackert. Det ska vara estetiskt. Man ska känna sig hemma som publik och känna att det är en varm stämning i salen. Det är som att komma in i en stavkyrka i Norge,  säger Leif Stinnerbom om nya scenen.

Samtidigt ser han med viss oro fram emot kommande år.

– Jag tror att 2021 blir det stora jobbiga året. Det verkar som det här kommer att fortgå. Jag tror ju inte jag kan spela för full salong under 2021. I bästa fall kan jag spela med en meters avstånd mellan varenda åskådare och då blir det bara hälften av vad jag kan ta in vanligtvis.

Hyfsat år trots allt

Men pandemiåret 2020 gick ändå hyfsat för Västanå teater.

– Vi kunde permittera som enda institutionsteater i Sverige, eftersom vi har så hög självfinansieringsgrad. Man måste ha mer än 50 procent och det var vi ensamma om. Så det var en hjälp. Sedan fick vi stöd från staten och Region värmland, det var jätteviktigt. Vi har också fått ganska mycket stöd från näringslivet, från sponsorer och inte minst har vi fått stöd från vår publik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet