Sigurd Bengtsson och Egon Knutsson Foto: Jenny Eriksson/SVT

88-årige Egon köpte munskydd – hemtjänsten får inte använda dem

Uppdaterad
Publicerad

88-årige Egon Knutsson sitter i rullstol och behöver hemtjänst dygnet runt. Av rädsla för coronaviruset har han skaffat munskydd som han vill att alla som besöker honom ska bära. Det respekteras av alla utom hemtjänsten, som följer Folkhälsomyndighetens och Region Värmlands rekommendationer.

Egon Knutsson bor utanför Klässbol i Arvika och eftersom han sitter i rullstol är han beroende av hjälp från släktingar, grannar och framförallt hemtjänsten som kommer sju gånger per dygn. Det blir många besökare, och sedan pandemin bröt ut har han räknat till 31 olika personer bara från hemtjänsten.

”Det är ju obegripligt”

Egons utsatthet och oro för viruset gjorde att släktingen Sigurd Bengtsson skaffade ett lager munskydd till alla besökare, men till deras stora förvåning får inte hemtjänsten använda skydden.

Coronaviruset i Värmland

– Det är ju obegripligt, säger Sigurd Bengtsson.

Möt Sigurd och Egon i klippet och hör vård och omsorgschefen, Eva Nilssons förklaring.

Fotnot: Munskydden som Sigurd Bengtsson köpt i en bygghandel har en utandningsventil och den har han tejpat för, men han låter meddela att nya godkända skydd kommer att inhandlas på apoteket snarast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet