Katten Tommy hittades död hundra meter från Paul Devlins lägenhet. Foto: Privat/Paul Devlin

Insamling för att hitta den som dödade katten Tommy

Uppdaterad
Publicerad
Efter ett inlägg på Facebook med bilder på den döda och torterade katten Tommy har Storforsbor och andra börjat samla in pengar till en belöning till den som kan ge tips.
– Jag måste göra någonting, säger ägaren Paul Devlin.

Inlägget publiceras i Facebookgruppen Storfors Fritt forum och har delats och kommenterats av personer över hela landet. Flera medier har uppmärksammat händelsen.

Katten Tommy hittades i tisdags bara några hundra meter från sin familjs bostad i Storfors med stickskador, sprucken skalle och skador i baken.

– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv. Jag hamnade i chocktillstånd, säger ägaren Paul Devlin.

Inte första gången

Familjen har tidigare råkat ut för en liknande händelse då en annan av familjens katter, i våras, kom hem med ståltråd virad kring halsen.

Båda händelserna har polisanmälts men Paul Devlin vill få fram namn och tips på vem som kan ligga bakom djurplågeriet. I skrivande stund har nästan 3 000 kronor samlats in.

– Detta är andra attacken på mina katter. Gör inte polisen någonting så gör jag det, säger Paul Deviln.

Väcker starka känslor

I kommentarfälten i inläggen om Tommy är känslorna upprörda och ilskna, men Paul Devlin vill inte starta en mobb.

Vad händer om en oskyldig person pekas ut på grund av det här?

– Det får inte ske. Jag går inte ut med namn jag får tips om utan går med det till polisen. Först när rätt person är dömd får den som tipsade pengarna.

Varför låter du inte polisen sköta saken?

– Polisen gör ingenting. Attacken mot den andra katten rubricerades som skadegörelse och sen la de ner det hela. De kunde inte styrka brott sa de.

Polisen: ”Vidrigt brott”

Om det skulle finnas fler liknande anmälningar i just Storfors kan polisens presskommunikatör, Tommy Lindh, inte svara på. Han menar att det är svårt att utreda den här typen av anmälningar.

– Polisen har begränsade möjligheter i såna här ärenden. Man hör ofta att polisen inte gör något, men vad ska vi göra? När det inte finns någon teknisk bevisning eller vittnesuppgifter så lägger vi ner ärendet, säger Tommy Lindh.

Påverkar tryggheten

Tommy Lindh bedömer inte att det skulle komma in några tips som leder till åtal.

– Det är ett vidrigt brott och det påverkar tryggheten rent generellt. Vi tar inte lätt på det och givetvis kommer vi följa upp det som kommer in. Men det skulle krävas att någon filmat för att det skulle gå till åtal.

”Familjemedlem”

Katten Tommy är nu begravd under ett träd utanför Pauls fönster.

– Han var en familjemedlem, säger ägaren Paul Devlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer