Ingrid Ranke, till vänster, vill avveckla kärnkraften Foto: SVT

Aktion mot kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Idag genomförde ”Föreningen Värmland mot kärnkraft” en plakataktion på Soltorget i Karlstad för att påminna om femårsdagen av kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Igår, den 11 mars, var det fem år sedan en kraftig jordbävning utanför Japans kust ledde till en av vår tids största kärnkraftskatastrofer. Skalvet mätte 9 på Richterskalan. Efter skalvet följde en stor tsunami som slog ut kärnkraftverket Fukushima. Olyckan ledde till stora utsläpp av radioaktiva ämnen och enligt Strålsäkerhetsmyndigheten evakuerades runt 145 000 människor från området.

På Soltorget i Karlstad hölls idag en aktion för att minnas händelsen. Ingrid Ranke, en av deltagarna i aktionen och medlem i föreningen berättar varför aktionen är viktig.

– Vi måste påminna oss om att katastrofen fortfarande pågår. Den är inte slut. Det är nu som effekterna av den, cancer och leukemi, börjar att synas, säger hon.

”Avveckla kärnkraften”

På plakaten som de cirka deltagarna i auktionen hade med sig stor bland annat:

”Kärnkraft kan inte rädda klimatet!”, ”Kärnkraft är dyr, farlig och onödig – Förnybar energi är billig, oändlig och tillgänglig” och ”En kärnkraftsolycka kan börja – men aldrig sluta”

Ingrid menar att vi måste göra mer för att minnas katastroferna.

– Vi pratar för lite om detta i Sverige. Jag skulle vilja att man tog lärdom av händelserna, insåg att vi inte kan kontrollera kärnkraften. att vi tar vårt ansvar och avvecnlar kärnkraften.

Föreningen kommer att genomföra fler auktioner under våren med anledning av att det även är 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.