Anders Kalfors, verksamhetschef för NTF Värmland. Foto: TT/SVT

Cykelvägars underhåll ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun försöker få oss att cykla mera vintertid, men det kan ha en baksida. Förra året skadades tolv cyklister allvarligt i trafikolyckor i Värmland. De flesta rena singelolyckor, där cykelvägarnas skick kan ha betydelse.

Trafikkulturen är dålig bland cyklisterna i Värmland. Påståendet hörs ofta i debatten kring orsaken till olyckor där cyklister drabbas.

– Mitt intryck av trafikkulturen är att vi behöver visa bättre respekt mot varandra. Vi måste prata om vårt beteende i trafiken, säger verksamhetschefen för NTF Värmland, Anders Kalborg.

Cykelvägarnas underhåll granskas

Men kollisioner mellan personbilar och cyklister är ovanliga i Värmland. Av de tolv cykelolyckor som inträffade i Värmland förra året var tio så kallade singelolyckor. Och här kan det vara väghållarna som är orsaken.

Nu ska NTF och Karlstads kommun försöka analysera hur väghållningen fungerar.

– Vi ska göra ett pilotprojekt på hur underhållet är på våra cykelvägar. Vi ska mäta när kommunen åker ut, hur mycket snö finns det då, fungerar det som man tänkt och så vidare. Det behöver inte handla om snö och is, det kan också vara på våren när gruset ligger kvar på cykelvägarna. När får väghållarna bort det?

Cyklister mer utsatta än bilister

I hela riket är det numera fler cyklister som skadas allvarligt i trafikolyckor än de som är bilburna. Här har arbetet med att skapa säkra bilar gått framåt, men för cyklisterna är det inte ens lag för vuxna att bära cykelhjälm. En lagförändring skulle behövas anser NTF.

– Vi anser att det är dags att revidera lagen och vi hävdar att lagen ska gälla både barn och vuxna, säger Anders Kalborg.

LÄS MER: Faran med att cykla utan hjälm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.