Foto: TT

Arbetslösheten minskar i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Värmlands län minskar, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Men trots att utvecklingen går åt rätt håll ligger arbetslösheten bland ungdomar och utrikesfödda i Värmland högt över rikssnittet.

Arbetsförmedlingen släppte i dag ny statistik över arbetslösheten i länet, och trenden är positiv. Den totala arbetslösheten har minskat lite, från 8,6 procent till 7,7 procent. Tittar man på arbetslösheten bland ungdomar och utrikes födda så är förbättringen tydligare.

Den största minskningen hittar vi i ungdomsarbetslösheten, som minskar med 2,73 procentenheter i länet och nu ligger på 12,4 procent. Bland utrikesfödda minskar arbetslösheten med 2,25 procentenheter. Men trots framgången är arbetslösheten fortfarande hög i denna grupp – 30,2 procent, att jämföra med 22,1 procent i riket.

Ljusare läge i Filipstad

Filipstad har länge haft högst arbetslöshet i länet, men visar nu på en tydlig förbättring. Den totala arbetslösheten sjunker och är nu nere på 12,9 procent. En förbättring med 2,68 procentenheter sedan november förra året.

Satsar på utbildning

Allra störst förändring syns även i Filipstad på arbetslösheten bland ungdomar och utrikesfödda. Ungdomsarbetslösheten är nu nere på 21,4 procent, och bland utrikesfödda är siffran 54,3 procent. Det är en tydlig förbättring jämför med november förra året, men fortfarande långt över rikssnittet som är 10,2 procent ungdomsarbetslöshet, och 22,1 procent bland utrikesfödda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.