Foto: SVT

Årets Värmlandsförfattare utsedd

Uppdaterad
Publicerad

Hans-Olof Boström har utsetts till Årets Värmlandsförfattare. Han presenterades på Bokmässan i Göteborg nu på förmiddagen.

76-årige Hans-Olof Boström från Hammarö är konstvetare och är professor i konstvetenskap vid Karlstads universitet.

Han har gett ut ett antal verk där den senaste är ”Från Fjæstad till Lerin”.

Bokmässan 2018

Motiveringen lyder: ”Hans-Olof Boström har i många år varit experten inom konstvetenskapen i Värmland – mångsidig, kunnig och med ett flertal böcker bakom sig.  Hans senaste bok, Konst i Värmland bekräftar hans kunskap och bredd. Det lite okonventionella urvalet av äldre och nyare konstnärskap stimulerar till nya upptäckter!”

Lena Carlsson tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium för boken ”Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan: Två ensamma fruntimmer på resa med kamera”. Årets andra stipendiat är Olle Holmlöv för sin essä ”Djuröga”.

Det är Föreningen Värmlandslitteratur som utser vinnaren tillsammans med Värmlands museum, Länsbiblioteket i Värmland och Region Värmland.

Priset har sedan 2003 delats ut för att lyfta fram författarskap med värmlandsanknytning och på så vis bidra till att den värmländska berättartraditionen stärks och utvecklas.

Tidigare vinnare

2017 Lena Sewall

2016 Per Gustavsson

2015 Ninni Schulman

2014 David Liljemark

2013 Hanna Jedvik

2012 Peter Olausson

2011 Sven Smedberg

2010 Torleif Styffe

2009 Helene Tursten

2008 Erik Bengtsson

2007 Lars Andersson

2006 Lars Lerin

2005 Maj Bylock

2004 Bengt Berg

2003 Inger och Lasse Sandberg

Källa: Föreningen Värmlandslitteratur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2018

Mer i ämnet