Arvika kommun är inte redo att komma med en ursäkt för hur bröderna behandlades under utredningen. Foto: SVT

Arvika kommun efter mötet om Kevin-fallet: Kan inte be om ursäkt idag

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun hade under måndagen möte med de två bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén som misstänktes att ha dödat fyraårige Kevin 1998, och som 20 år senare friades. Men ännu vill kommunen inte komma med en ursäkt för hur bröderna behandlades under utredningen.

– Vi har nu haft ett första möte för att höra bröderna berätta själva. Klart ingen kan gå oberörd ur ett sådant här möte, säger kommundirektören Hans Karlsson på en presskonferens efter mötet.

Fick utredning i somras

Kommunen fick i somras en utredning från de unga männens juridiska ombud. Och nu väntar en beredningsprocess för att komma fram till om socialtjänsten gjort fel.

Fallet Kevin

– Det här är inte en lätt fråga. Är det här ens ett beslut som kommunen kan fatta?, frågar sig kommundirektör Hans Karlsson.

Ursäkt kommer – om fel begåtts

Henrik Axelsson (S) som är ordförande i utskottet för lärande och stöd i Arvika och som också har hand om socialtjänsten säger:

– Brödernas jurist hävdar att socialtjänsten varit medhjälpare till tortyr. Först när processen är avslutad och om det visar sig att kommunen gjort fel så kan vi komma med en ursäkt. Men i så fall står vi först i kön att be om ursäkt. Det enda jag kan säga idag är att jag personligen är ledsen över det som skett i deras liv.

I klippet resonerar Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) om en eventuell ursäkt och ekonomiskt skadestånd till bröderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet