Så såg trafikförbudet ut tidigare. Länsstyrelsen och Transportstyrelsen menar, bland annat, att det är för omfattande. Foto: Ur länsstyrelsens beslut

Nattliga trafiken får fortsätta i Arvika – ”Moment 22”

Uppdaterad
Publicerad

Arvika kommun får inte förbjuda nattlig trafik i stora delar av centrum. Det kom Länsstyrelsen i Värmland fram till och nu går Transportstyrelsen på samma linje. Framöver gäller alltså trafikföreskriften från 2015, där ett mindre antal gator stängs av mellan 23 och 04. 

Orsaken till att kommun vill förbjuda nattlig trafik är så stora störningsproblem med trafikanter som spelar hög musik nattetid att vissa kommuninvånare till och med väljer att flytta.

Men, enligt både länsstyrelsen och Transportstyrelsen kan så omfattande lokala trafikföreskrifter inte användas i syfte att komma åt problem som berör en ordningsfråga.

– Transportstyrelsen hänvisar till brottsbalken och polisen säger sig inte kunna arbeta utifrån den för att komma åt problematiken. Det blir ett moment 22 för oss, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.

Vädjan

För kommunen återstår därför att vänta och hoppas på den förändring i strafflagstiftningen som utreds just nu; på det långsiktiga planet försöker de ha en bra dialog med motorklubbar och andra berörda kommuner.

– Jag vill skicka med en vädjan om att sänka volymen till de som åker runt, den vädjan är stående från många håll, säger Peter Söderström.

Värmlands Folkblad var först med att rapportera om Transportstyrelsens avslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.