Foto: David Hårseth

Åtalade för skolbrand nekar

Uppdaterad
Publicerad

De tre ungdomar som åtalats misstänkta för branden på Götetorpsskolan nekar alla till brott, uppger NWT. De ska inte varit vid soptunnan där branden började.

Idag hålls rättegången mot de tre ungdomar som efter branden på Götetorpsskolan på Hammarö åtalades för grov vårdslöshet.

”En annan tunna”

Enligt NWT medger de tre att de var vid skolan på nyårsaftonen i fjol och smällde en eller ett par smällare i en tunna, men det var en annan tunna än där det brann. Tunnan ungdomarna smällde sina smällare i stod enligt uppgifter till tidningen en bit från väggen på skolbyggnaden. Den tunnan var tom förutom sand.

Götetorpsbranden

Erkände tidigare

I tidigare förhör erkände de tre ungdomarna att de hade vållat branden men under dagens rättegång nakade de åtalde alltså. Enligt åtalet är en av de tre under 18 år.

De tre ungdomarna ska ha flyttat på en plastsoptunna och ställt den under ett tak. Sedan ska de ha smällt av flera fyrverkeripjäser i tunnan. Då fattade tunnan eld och branden spred sig till skolans tak.

14 miljoner brann upp

Branden fick till följd att både förskole- och lågstadieeleverna fick lämna sin skola, då delar av skolan förstördes helt. Enligt åtalet förstördes värden för cirka 14 miljoner.

Enligt NWT fortsätter rättegången med vittnesförhör under eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet