Den femårige pojke som försvann i Hagfors har hittats avliden. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Åklagaren: Vittne såg femåriga pojken i Hagfors gå ut genom en dörr

Uppdaterad
Publicerad

Den femåriga pojke som försvann från sitt HVB-hem i Hagfors och senare hittades död tog sig ut genom en dörr. Nu har polisen inlett en förundersökning om vållande till annans död.

– Han gick ut helt enkelt, från hemmet. Det fanns ju en utgång, säger åklagare Stefan Wessberg.

Det var strax före klockan sju på tisdagsmorgonen som pojken i femårsåldern försvann. Enligt åklagaren ska en annan boende ha sett honom gå ut genom dörren. Därefter ska personalen själva ha letat efter pojken, innan polisen tillkallades. En tid senare hittades pojken i vattnet, avliden.

Det är ännu oklart om dörren var låst.

– Man vet ju exakta tidpunkten för när han smiter ut. Då får man reda ut vad det var som hände då? Vad fanns det för säkerhetsåtgärder? Det är det vi ska ta reda på, säger Stefan Wessberg.

”Måste undersöka om någon brustit i ansvar”

I nuläget hålls förhör med alla som har någon upplysning att lämna. Att ärendet rubriceras som vållande till annans död är naturligt, menar Wessberg.

– Pojken är placerad på ett hem och på något sätt har ju personalen tagit över ansvaret från föräldrarna att ta hand om pojken. I ett sådant här fall måste man naturligtvis undersöka om det är någon som har brustit i sitt ansvar.

Enligt Humanas presschef, Patrik Silverudd, var åtta barn vid tillfället inskrivna på boendet. Vanligtvis jobbar sju till åtta personer, så även under gårdagen. På natten är boendet bemannat med en vaken personal och även sovande jourpersonal, oklart hur många.

I klippet förklarar SVT:s reporter Rino Rotevatn vad vi vet hittills om händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar SVT:s Rino Rotevatn om den tragiska händelsen där en femårig pojke hittats död i Hagfors – och vad vi vet om händelsen i nuläget Foto: SVT

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet