Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Angle och Leif Johansson är några av de som oroar sig över utsläpp från Bäckhammars bruk. Här står de på badstranden i Revsand. Du hör dom och Nordic Papers produktionsdirektör, Christian Persson i klippet. Foto: Jenny Eriksson SVT

Bäckhammars planerade avlopp i Vänern väcker oro och protester

Uppdaterad
Publicerad

Nordic Papers planer i Bäckhammar har fått boende och sommarstugeägare att protestera till mark- och miljödomstolen. Företaget har lämnat in en ansökan om utökad produktion vid bruket, och vill dra en avloppsledning ut i Vänern.

– Vi vill inte ha mer utsläpp i våra vatten där vi lever våra liv, säger Marie Angle, initiativtagare till protesten.

Boende vid Vänern är rädda att vattenkvalitén ska försämras om Bäckhammars avlopp dras ut i Vänern, som man önskar i sin tillståndsansökan. Nordic paper å sin sida vill flytta avloppet för att skona ån Visman som under åren varit påverkad av fabrikens utsläpp.

Ån påverkas negativt av att fabriksvattnets temperatur ligger runt 45-50 grader, men framförallt av de skadliga utsläpp som skett av misstag, senast 2018 då svartlut läckte ut och tog död på stora delar av djurlivet i vattnet.

– I Vänern kommer vattnet kylas och spädas på ett sätt som gör att miljöpåverkan är försumlig, säger produktionsdirektören Christian Persson på Nordic Paper.

Oro för föroreningar

– Vi litar inte på att de kommer släppa ut rent vatten, säger Marie Angle, en av initiativtagarna till skrivelsen.

Nordic papers tillståndsansökan ska nu avgöras i Mark och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt och sista datum att komma in med synpunkter var den 14 april.

I klippet hör du några av de som protesterar och Christian Perssons svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer