Foto: SVT/TT

Bankanställd lurade till sig miljonbelopp – var shoppingberoende

Publicerad

En före detta bankanställd dömdes i dag av Värmlands tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grovt bedrägeri.

Enligt domen har den bankanställda kvinnan utfärdat falska skuldebrev, det vill säga beviljat lån, till företag hon faktiskt haft kontakt med och till en del fiktiva företag. Sen tog hon pengarna själv. Mellan åren 2013 och 2017 gick närmare 1,7 miljon kronor till kvinnan.

Shoppade för 1,7 miljoner

Enligt domen ville hon inte att någon skulle lida skada av hennes agerande. Pengarna hon lurat till sig gick till konsumtion. Enligt domen uppger kvinnan att ”hon har varit shopaholic och tänkte inte på konsekvenserna. Hon förstod inte att det var slut när var slut”.

Början på slutet

Kvinnan förde ingen egen bokföring över alla krediter. Enligt domen insåg hon efter hand att hon var tvungen att säga upp sig för att få hjälp från en annan bank, och därmed kunna betalat tillbaka beloppet.

Enligt domen har kvinnan haft svårt att be om hjälp och hon har inte heller pratat med någon. Det var bankpersonal som upptäckte bedrägerierna och när polisen till sist ringde, kunde hon se början på slutet och hon erkände brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.