Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anneli Karlsson, folkhälsosamordnare i Arvika kommun, berättar om utskicket av boken Livsviktiga snack. Foto: SVT

”Livsviktigt snack” med Värmlands nioåringar

Uppdaterad
Publicerad

Idag skickar organisationen Suicide Zero ut boken ”Livsviktiga snack” till 2 444 värmländska hushåll. Boken riktar sig till barn som i år har fyllt eller fyller nio år.

– Som samhälle har vi ett gemensamt ansvar att göra vad vi kan för att våra barn och unga utrustas med de verktyg som krävs för att möta livets utmaningar, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero, i ett pressmeddelande.

Boken ”Livsviktiga snack” är fylld med praktiska övningar, kunskap och tips för barn i åldrarna nio till tolv år. Men vuxna med barn och unga i sin närhet kan också, enligt organisationen, ha nytta av att läsa boken.

– Alla vi som är vuxna, alltifrån föräldrar och släktingar till skolpersonal, fritids- och idrottsledare kan tillsammans göra stor skillnad. Livsviktiga snack är ett exempel på att det inte behöver vara så komplicerat att komma igång, säger Rickard Bracken.

Risken för depression och självmord minskar

Enligt Suicide Zero visar forskning att barn som kan prata om känslor mår bättre. Risken för depression och självmord längre fram i livet minskar om man pratar med barnet om känslor. Även risken för frånvaro i skolan och missbruk minskar.

Boken är skapad i samråd med bland annat barnpsykologer, suicidforskare och specialistläkare i barn och ungdomspsykiatrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer