Arkivbild. Foto: SVT

Barnmorskor kräver 10 000 kronor i ”lojalitetsbonus”

Publicerad

”Vi trivs med vårt jobb men befarar fler uppsägningar och sjukskrivningar om inget görs nu.”

Nu kräver barnmorskorna på förlossningen i Karlstad högre lön, mer ersättning för extrapass och en ”lojalitetsbonus” på 10 000 kronor extra i månaden.

I ett brev till ”dem det berör” i Region Värmlands hälso- och sjukvårdsledning skriver 25 barnmorskor på förlossningen sina krav ”för att orka vara kvar”.

Under lång tid har flera barnmorskor sagt upp sig och trots att man har tagit in hyrbarnmorskor så räcker det inte för att fylla upp de vakanta passen. Flera av de som sagt upp sig har gått över till bemanningsbolag – vissa kommer tillbaka till förlossningen i Karlstad, som hyrbarnmorskor, erfar SVT.

De 25 barnmorskorna kräver nu att grundlönen höjs med 10 000 kronor per månad, att ersättningen för extrapass höjs med minst 5 000 kronor per pass och en ”lojalitetsbonus” på 10 000 kronor i månaden tills regelbunden övertid, på grund av den låga bemanningen, inte längre förekommer.

Chefen för slutenvården svarar barnmorskorna att de kommer bjudas in till dialogmöte under nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet